Hortensia's snoeien

Het snoeien en verzorgen van Hydrangea macrophylla en serrata soorten (boeren hortensia) is

eigenlijk heel eenvoudig. Na de bloei kun je de oude bloemen wegnemen om de plant er weer fris uit te laten zien. Laten zitten kan ook, maar dan is het verstandig deze in het voorjaar te verwijderen. Daarnaast kan er zgn. verjongingssnoei toegepast worden in eind maart tot half april. Let wel op dat er geen vorst meer wordt verwacht, dat zou de plant kunnen schaden. Bij verjongingssnoei kun je circa 20% van de oude takken weg snoeien. Door dit te doen geef je de plant meer kracht op de jongere takken welke hierdoor meer bloemen zullen aanmaken. De groei zal hierdoor aanzienlijk toenemen. Aangezien deze soorten bloeien op tweejarige takken (takken die vorig groeiseizoen zijn gegroeid) kan men niet rigoureus snoeien omdat dit ten koste van de bloemknoppen gaat. Indien het mogelijk is, de ruimte er is, is niet snoeien nog het beste. Totdat de plant echt te groot wordt, knip ze dan terug tot circa 30 cm hoogte. Je hebt dan wel een jaar geen bloemen maar wel weer een compacte plant. Deze plant bloeit op 2 jarig hout, dus op de takken die vorig jaar zijn gevormd.{product 405|name|description|picture|link|border|pricedis1|pricetax1}

De Hydrangea arborescens ‘Annabelle’. Het snoeien van deze hortensia is wellicht nog eenvoudiger dan de eerder beschreven soorten.De "sneeuwbal"zoals deze plant ook wel genoemd wordt kun je volledig terug knippen tot circa 10 cm boven de grond. Doe dit aan het einde van de winter, als er weinig of geen vorst verwachting meer is. Veelal is de sierwaarde van deze plant erg laag als de bloei voorbij is, knip de plant gerust al een stuk terug tot circa 30-40 cm boven de grond. De rest dan in het voorjaar. Vaak wordt de plant te groot in de loop van het jaar. Om dit te voorkomen kun je na de winter als de plant circa 50-60 cm hoog is en er nog geen bloemknoppen in zitten, deze nogmaals terugsnoeien naar circa 20 cm boven de grond. Het voordeel hiervan is dat de plant niet zo hoog wordt en hierdoor minder te verduren heeft. In volle bloei zal deze dan ook beter blijven staan. Alternatief voor de "Annabelle"is de "Strong Annabelle". Deze plant is sterker en heeft dezelfde grote witte bollen. De snoeibehandeling is hetzelfde als de gewone "Annabelle"echter worden de takken na een aantal jaren sterker en zal de plant zich blijvend mooi laten zien, ook na regen en wind.

Hydrangea paniculata soorten hebben de eigenschap dat ze bloeien op éénjarig hout wat er voor zorgt dat u eigenlijk altijd bloemen zult hebben. U kunt de planten regelmatig terugsnoeien om een compacte plant te behouden maar u kunt ook ervoor kiezen jaarlijks de plan 30 cm boven de grond af te knippen. Doe dit bij voorkeur na de winter. Kortom wordt snoei goed verdraagt door deze soort. Wellicht de bekendste in deze soort is de "Little Lime".

Hydrangea petiolaris ofwel klimhortensia kun je snoeien om deze in toom te houden. Snoei bij voorkeur na de winter maar laat de hoofdstronk in takt.

 

Contact

KANTOOR- EN POSTADRES
Bout Groen Beheer
Dr. Guepinlaan 3
4032 NH  Ommeren
T: 06-50253321
E: info@boutgroenbeheer.nl

WERKPLAATS
Dr. Guepinlaan 3a
4032 NH Ommeren

KvK-nummer 52879828
BTW-nummer NL176680780B01

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!
Hoveniersbedrijf Bout Groen Beheer